Her Temas Bir Öykü Bırakır - Cenk Çalışır

Kitap Yorum
Her Temas Bir Öykü Bırakır - Cenk Çalışır

Geçtiğimiz yılın Eylül’ünde Mylos Kitap etiketiyle raflarda yerini alan Her Temas Bir Öykü Bırakır, daha önce Kilit Operasyonu, Kan Yağmuru, Oyun İçinde Oyun, Zehr-i Katil ve Satranç Cinayetleri ile polisiye severlerle buluşan Cenk Çalışır’ın on beş öyküsünü barındırıyor içinde.

Suç kavramının insandan bağımsız olarak ele alınamayacağını savunarak polisiye edebiyat dünyasına adım atan Çalışır’ın daha önce Kafkaokur ve 221B Dergi’de yayınlanan öykülerinin yanı sıra ilk kez yayınlanan öykülerini de içeren 108 sayfalık kitap, bir çırpıda okutuyor kendini.

Kitap adını adli tıbbın babası ve ilk polis laboratuvarının kurucusu olarak bilinen Edmond Locard’ın çalışma prensibini içeren “her temas bir iz bırakır” sözünden alıyor. Bu sözün, yaşanan her olayda suçu işleyenin olay yerinde ya da mağdurda mutlaka bir iz bırakacağını düşünerek çalışmalar yapan Locard’a ait olduğunu söyleyenlerin yanı sıra, ilk olarak Reginald Morrish’in bir kitabında geçtiğini söyleyenlerde mevcut.

Hayatımıza temas eden her canlının, her duygunun, her düşüncenin bizlerde bıraktığı izlerin hikayeleri vardır içimizde. Kitaplaştıramayız belki ama yaşanmışlıklarımızın her biri birer öykü niteliğindedir kelimelere döküldüğünde. Hissettiğimiz acılar, hüzünler, mutluluklar, umutlar, umutsuzluklar hayatımıza dokunanların üzerlerimizde bıraktığı izlerden ibarettir.

Çalışır’da bu izlerden yola çıkarak kurguladığı öykülerini “Her Temas Bir Öykü Bırakır” başlığı altında toplamış ve bu isim bir öykü kitabına çok yakışmış.

Kitapta en sevdiğim öyküler, hayatın akışına kendini kaptırıp hayallerini, gerçek isteklerini bir yana bırakan, kendisine sistem tarafından dayatılan bir hayatın içine hapsolan Hasan’ın hayatı ıskalamasını anlatan “Iskalamak” ve Çakallara (!) yem olan İsmail’in babasını konu alan "Çakalların Sırrı" oldu.

Hem polisiye hem de öykü sevenlerdenseniz, bir çırpıda okuyabileceğiniz bir kitap “Her Temas Bir Öykü Bırakır”.

Kitapta ki diğer öyküler:

Temizlik İşleri, Çoban Ali, Valizde Kalan Mektup, Hayatın Kokusu, Metronom,Işık Köprü, Rüyadan Taşan Kelebek, Yolun Sonu, Son Basamak, Çamur, Keşke, Kod-1 ve Ketenpere.

 

Cenk Çalışır

Cenk Çalışır:

1967 Balıkesir doğumlu. Memur bir babanın çocuğu olarak farklı şehirlerde büyüdü. Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Mezuniyetinin ardından Bursa’ya yerleşti. Basın ve Otomotiv sektörlerinde değişik departmanlarda görev aldıktan sonra reklam dünyasına yöneldi. Bu kararla oluşturduğu stüdyosunda reklam ve tanıtım fotoğrafçılığı üzerine çalıştı. Eşi, oğlu, kedisi ve köpeğinden oluşan bir ailesi var.

İlk eserini 2010 yılında verdi. İnsanı suç üzerinden anlatan kurgulara yoğunlaştı. Suç kavramının insandan bağımsız olarak ele alınamayacağını savunduğundan, insanı bu yönüyle ele alan eserler kaleme aldı. Bir suçtan söz edildiğinde gerçekte bir insanın öyküsünden, yaşamının suçla temasından söz edildiğini düşündüğünden çalışmalarını polisiye edebiyat alanında sürdürdü.

Sinema ile de ilgilenen yazarın, senaryo grupları ile çalışmaları devam ediyor.

Buket Özsanat
22 Ocak 2017 Pazar
2057 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?