Ergun Hiçyılmaz'ın kaleminden Türk Kelebeği Cemil Bey

Kitap Yorum
Ergun Hiçyılmaz'ın kaleminden Türk Kelebeği Cemil Bey

2014 Şubat’ında Kaynak Yayınlarından Ergun Hiçyılmaz imzasıyla çıkan Türk Kelebeği 147 sayfalık bir kitap. Henri Charriêre tarafından kaleme alınan Kelebek romanını geçtiğimiz haftalarda okumuştum ve Türk Kelebeği adında bir kitap yazıldığından bihaberdim. Beyoğlu 10. Sahaf Festivalinde Ergun Hiçyılmaz’ın başında durduğu standındaki kitaplara bakarken gözüme ilişti ve arka kapaktaki tanıtım metnini okuduktan sonra almaya karar verdim.

Bir yanda 1919 yılında Guyan Adasına sürülmüş Cemil Bey, diğer yanda yıllar sonra aynı adaya sürülmüş Henri Charriêre. İki ayrı zaman, iki ayrı hikaye ve değişmeyen sürgün koşulları.  

Türk Kelebeği, sadece Cemil Bey’in yaşadıklarını konu edinmiyor, aynı zamanda dönemsel ve benzer olaylara ilişkin bir bilgi yelpazesi de sunuyor.

Dört bölümden oluşan kitabın İşgal ve Direniş başlıklı ilk bölümünde dönemle ilgili bilgiler yer alıyor.

İkinci bölümde, polis Cemil Bey'in, işgal altındaki İstanbul’da, kadınlara saldırmaya kalkan Fransız askerlerini vurması üzerine, yargılanması ve Şeytan (Guyan) Adasına * gönderilmesi anlatılıyor. Cemil Beyin bu süreçte yaşadıklarını kendi yazdığı notlarından okuyoruz.  Çaresizliği, umutsuzluğu, memleket hasreti ve kaçış sürecinin aktarıldığı bölümler su gibi akıp gidiyor.

“Fransa hükümeti çok eskiden beri burayı hapishane olarak kullanmış ve buraya ilk defa meşhur Dreyfus’u göndermiştir. Dreyfus’un o vakit yattığı küçük kulübe hala durur. Adaya hariçten kimse gelmez. Zaten ayda bir defa mahkûmları taşıyan vapur gelir. Bu vapur postamızı getirir ve postamızı alır, gider. Bizim medeni dünya ile alakadar olmak üzere gördüğümüz şey, ayda bir defa buradan geçen bu gemiden ibarettir. Adaya kadın veya erkek yolcu inemez. Burası masallarda tarif edilen, kuş uçmaz, kervan geçmez korkunç bir yerdir.”

Üçüncü bölüm, Adnan Güllü, Albay İhsan Birinci, İstiklal Harbi Gazetesi, Zileli İbrahim Mehmet ve Hikmet Feridun Bey’in Cemil Bey ile ilgili anlatımlarından oluşuyor.

Kitabın Bilgiler… Belgeler… başlıklı son bölümü ise Guyan Adası, Dreyfus, Emile Zola’nın mektubu, İşgal Kronolojisi ve benzeri konulara ilişkin bilgiler içeriyor.

* Fransız Guyanası'nın Îles du Salut takımadasını oluşturan 3 adadan en küçük ve en kuzeyde olanı.

Ergun Türkyılmaz

Ergun Hiçyılmaz

1942 yılında Eskişehir'de doğdu. Gazetecilik hayatı 1960'da başladı. Akşam, Yeni Sabah, Yeni İstanbul, Günaydın, Fotospor, Tercüman, Güneş, Nokta, Yankı, Hürgün gibi bir çok yayın organında görev yaptı.

Yaprak Sanat Dergisi'ni yayınlayan Hiçyılmaz'ın Yelken, Güney, Varlık, Hisar gibi dergilerde şiir ve öyküleri yayınlandı. Barış Dergisi'nin şiir ödülünü kazandı.

Gazeteciler Cemiyeti, TSYD gibi kuruluşların 27 kez başarı ödülünü alan Hiçyılmaz, 1986'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin spor yazarlığı dalında "Yılın Gazetecisi" ödülüne layık görüldü. 1993 yılında ise Altın Kitaplar ödülünü kazandı. Türkiye'de ilk sesli kitabın yazarı da olan Ergun Hiçyılmaz'ın spor yazarlığı konusunda Türk Spor Tarihi, Sporun Yapısal Analizi, Spor Yazarı, Beşiktaş, Futbol, Türkiye'de Sporun Öyküsü, Atatürk'ün Gençlik ve Spor Politikası, Sporda Batılılaşma Hareketi, Niçin Kitlesiz Spor Değil, Sporda Ünlüler Ansiklopedisi, gibi kitapları vardır.

Ergun Türkyılmaz
Eserleri

Avrat Pazarından Hareme - (Destek)
Bana Güneş, Çiçek ve Resmini Gönder - (Destek)
Başverenler Başkaldıranlar - (Altın)
Beni Toprağıma Gömün - (Destek)
Beni Toprağıma Gömün - (Altın)
Cellatları Da Asarlar - (Altın)
Çerkez Ethem - (Destek)
Dargınım Sana Hayat - (Kamer)
Elveda Vatanım - (Destek)
Esir Kampları - Bana Biraz Hürriyet Yollar mısın?... - (Bilge Karınca)
Fenerbahçe - (Bilge Karınca)
Fenerbahçe Mazinde Bir Tarih Yatar - (Destek)
Hayatın Şarkı Söylediği Yıllar - (Destek)
Her Şafakta Ölürüm - Osmanlı'dan Cumhuriyet'e İdamlar - (Bilge Kültür Sanat)
Hücre - (İkarus)
İpsiz Recep - (Bilge Karınca)
Karakol - Türk Devrimi'nde Bir Gizli Örgüt - (Destek)
Operasyon - MİT CIA MOSSAD KGB - (Bilge Karınca)
Son İstanbullu - (Destek)
Teşkilatı Mahsusa - Yemin Billah Önce Vatan - (Kaynak)
Türk Kelebeği-Guyan Adası'na Sürülmüş Cemil Bey'in Hatıratı - (Kaynak)
Yüzyıllık Tarih Beşiktaş - (YGS)

Buket Özsanat
16 Kasım 2016 Çarşamba
2210 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?