Boğaziçi Üniversitesi Yazar E. Sevgi Özdamar’ı Ağırlıyor

Kitap Gündemi
Boğaziçi Üniversitesi Yazar E. Sevgi Özdamar’ı Ağırlıyor

İki Dilde Bir Hikâye

Avrupa Türk edebiyatının en önemli temsilcilerinden E. Sevgi Özdamar, Boğaziçi Üniversitesi’ne konuk oluyor. Almanya’da yaşayan ve önce tiyatro oyuncusu, ardından da yazar olarak dünya çapında bir üne kavuşan Özdamar, Türkiye’den Almanya’ya uzanan hayat hikâyesini ve iki dil arasında evrilen yazarlık serüvenini doğduğu topraklarda gençlerle paylaşacak. Boğaziçi Üniversitesi’nde kaldığı süre boyunca öğrenciler ve İstanbullu edebiyatseverlerle buluşacak olan yazar, 10 Mayıs’ta Perihan Mağden ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

Dünyaca ünlü yazar E. Sevgi Özdamar, Boğaziçi Chronicles Programı kapsamında 20 Mayıs’a kadar Boğaziçi Üniversitesi’nin misafiri olacak. Almanya’da yaşayan ve Almanca yazan Türkiye kökenli yazar, Boğaziçi Üniversitesi’nde konaklayarak öğrenci ve akademisyenlerle buluşacak; göçmen edebiyatı, romancılığı ve oyunculuğu üzerine atölye çalışmaları yaparak, konferanslar verecek.

10 Mayıs tarihinde yazar Perihan Mağden ile bir söyleşi gerçekleştirecek olan Özdamar, ay boyunca pek çok dile çevrilen eserlerinde toplumsal-siyasi gelişmelerden, dil arayışına, köyden kente göç olgusundan, toplumda kadın-erkek algısına kadar pek çok konuyu Boğaziçi Üniversiteli öğrencilerle tartışacak.

Uluslararası konuklar İstanbul’un günlüğünü tutmaya devam ediyor…

İstanbul’un kültürel hayatının gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2013 yılında tasarlanan “Boğaziçi Chronicles” konukluk programı, daha önce Susan Buck-Morss, Akram Zaatari, Juliana Hodkinson, Michael Hardt, Amitav Ghosh, Alberto Manguel, The Yes Men, Michael Taussig, Jocelyne Saab İstanbul’da ağırladı.

Boğaziçi Chronicles’in konukları öğrenciler, akademisyenler ve İstanbullularla buluşarak, üniversite yaşantısının bir parçası haline geliyor, yaratıcılıklarını ve düşünsel birikimlerini İstanbul’un dinamik kültürel ortamında yeni üretimlere dönüştürerek, deneyimlerinin günlüğünü tutuyorlar.

E. Sevgi Özdamar Hakkında:

Türkiye’de doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını İstanbul’da geçirdi.

Tiyatro kariyerine 12 yaşında, Bursa Devlet Tiyatrosu’nda Molière’in "Kibarlık Budalası" oyununda rol alarak başladı.

1965 – 1967 Berlin, Goethe-Institute’ta Almanca öğrendi ve çeşitli işlerde çalıştı.

1967 – 1979 İstanbul’da tiyatro okuluna gitti. Türkiye’de oynadığı ilk profesyonel roller: Peter Weiss’ın "Marat/Sade" oyununda Charlotte Corday karakteri, ardından Bertolt Brecht’in "İnsan İnsandır" adlı yapıtında Bayan Begbick rolü.

1976 Volksbühne Doğu Berlin’de Brecht’in öğrencisi Benno Besson’un ve yönetmen Matthias Langhoff’un asistanlığını yaptı.

1978 – 1979 Paris ve Avignon’da Bertolt Brecht’in "Kafkas Tebeşir Dairesi" adlı oyununda Benno Besson ile çalıştı.

Paris Üniversitesi, Vincennes’de doktora adaylığı.

1979 – 1994 Claus Peymann yönetimindeki Bochum Tiyatrosu’nda çalıştı. Sevgi Özdamar’ın ilk oyunu 1986 yılında Frankfurter Schauspielhaus’ta sahnelenen, Frankfurt’ta bulunan Verlag der Autoren’in yayınladığı, kendisinin yönettiği "Karagöz Almanya’da" isimli eserdir.

Tiyatrodaki çeşitli rolleri:

Thomas Brasch’ın yazıp Karge/Langhoff’un yönettiği "Sevgili Georg"; Bertolt Brecht’in "Ana" adlı oyunu; Franz Xaver Kroetz’un yazıp yönettiği, Kammerspiele München tiyatrosunda sahnelenen "Weihnachtstod"; Karl Kneidl’ın yönetiminde Freie Volksbühne Berlin salonunda sahnelenen Bertolt Brecht’in "Kentlerin Vahşi Ormanında" isimli oyunu; Einar Schleef’in Frankfurter Schauspielhaus’ta sahneye koyduğu "Faust"; Berghaus’un Frankfurter Oper salonunda sahneye koyduğu Berlioz’un "Troyalılar" isimli oyunu; Anton Çehov’un yazdığı, Matthias Langhoff’un yönettiği, Paris’teki Théâtre de la Ville’de sahnelenen "Üç Kız Kardeş"; Öripid’in Paris’teki Théâtre Amandière’de sahnelenen, Matthias Langhoff tarafından yönetilen "Troyalı Kadınlar" adlı oyunu.

Rol aldığı bazı filmler:

Konrad Sabrautzky’nin yönettiği "Freddy Türkenkönig", Hark Bohm’un yönettiği "Yasemin"; Werner Masten’ın yönettiği "Airport, Rückflug nach Teheran"; Doris Dörrie’nin yönettiği "İyi ki Doğdun Türk", Matti Geschonneck’in yönettiği "Die Reise in die Nacht", Torsten Wacker’in yönettiği "Süperseks" ve Sinan Akkuş’un yönettiği "Evet, Ich Will.".

1982 yılından beri serbest yazarlık yapmaktadır.

 

2 Mayıs 2016 Pazartesi
710 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?