Suna Kıraç Kitabı Yeniden Okurlarla Buluşuyor:

Yeni Çıkanlar
Suna Kıraç Kitabı Yeniden Okurlarla Buluşuyor:

“Ömrümden Uzun İdeallerim Var!”

Suna Kıraç’ın anılarından oluşan “Ömrümden Uzun İdeallerim Var!” ilk yayınlanışından tam 10 yıl sonra yeniden okurlarla buluşuyor. Kitap, doğumunda ailesine yaptığı sürprizden, ağır başlı genç kızlık yıllarına, iş hayatında edindiği tecrübelerden, eğitim ve kültür dünyamıza yaptığı katkılara uzanan çok yönlü bir hayatı, Suna Kıraç’ın kendi anlatımından, notlarından, biriktirdiği belgelerden, albümünden ve hayatının tanıklarının ağzından aktarırken, bir döneme de ışık tutuyor.

İlk baskısı 2006 yılında yapılan ve gazeteci-yazar Rıdvan Akar tarafından yayına hazırlanan “Ömrümden Uzun İdeallerim Var!” kitabı, Suna Kıraç’ın hayatı ile doğuşuna ve sürdürülmesine katkıda bulunduğu, Koç Holding, Koç Lisesi, Koç Üniversitesi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Kaleiçi Müzesi gibi kurumların hikâyesini bir arada anlatıyor. Tarih, ekonomi, eğitim, kültür ve hatta tıp dünyamıza ışık tutan kitapta, Suna Kıraç’ın son yıllarda verdiği sağlık mücadelesi de yer alıyor.

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü de içinde barındıran Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kurucularından Suna Kıraç, 1998 yılında anılarını yazmaya başlamış, ancak bir süre sonra sağlığını kaybetmişti. Kitabın editörlüğünü üstlenen Rıdvan Akar, Kıraç’ın sadece gözleriyle konuşabildiği dönemde, notlarını ve belgeleri düzenleyerek, tanıklıklara başvurarak, 2006 yılında kitabı tamamladı. “Ömrümden Uzun İdeallerim Var!”ın ilk baskısı Suna Kıraç’ın doğum gününde yapılmıştı. İkinci baskı ise kültür-sanat, eğitim ve birçok alanda Kıraç’ın gerçekleşen tüm idealleriyle, 10 yıl sonra tekrar okuyucularla buluşuyor.

Suna Kıraç

İş hayatında önemli sorumluluklar üstlenen ve zamanının büyük bölümünü iş dünyasındaki görevlerine ayıran Suna Kıraç, bu kitapta, eğitim ve kültür sanat alanında önemli eserler yaratmayı da başarmış bir kişi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük eden ve vakfın ihtiyaç duyduğu ilk maddi kaynağı sağlayan Kıraç, neden “eğitim gönüllüsü” olduğunu, hepimiz için bir ders niteliğindeki şu sözlerle anlatıyor: “Çünkü bu ülkede yaşamak ve mücadele etmekte kararlıyım. Eleştirenlerden değil, eleştirilenlerden olmak arzusundayım. Konuşanlardan değil, iş yapanlardan olmaya karar verdim.”

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kuruluşunun arkasında yatan bakış açısını ise şöyle ortaya koyuyor: “…en büyük tekne sahibi, veyahut çok güzel bir yalı sahibi, yahut çok güzel 50 tane bina ya da şirketler olacağına, Türkiye’ye, Türk toplumunun ileride kullanabileceği kültür varlıklarına katkı sağlayacak bir değer yaratabilirim.”

Suna Kıraç, 1998 yılında anılarını yazmaya başlamış, ancak bir süre sonra sağlığını kaybetmişti. Kitabın editörlüğünü üstlenen Rıdvan Akar, notları ve belgeleri düzenleyerek, tanıklıklara başvurarak, 2006 yılında kitabı tamamladı.

10 yıl sonra yeniden okurlara ulaşacak olan ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’ndan çıkan kitabın yeni baskısının tüm geliri ilk baskıda olduğu gibi yine Suna Kıraç’ın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanacak

14 Nisan 2016 Perşembe
1970 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?