
İrfan Yalçın 1934 Zonguldak doÄŸumlu. Kitap DüÅŸleri olarak çok geç tanıştığımız ve çoÄŸu kimse tarafından tanınmayan, sahaflara sorduÄŸunuzda "yeni bir yazar mı?" ÅŸeklinde yorumlarla karşılaÅŸacağınız, kitapları tozlu raflarda kaybolmuÅŸ ödüllü bir yazar.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitiren İrfan Yalçın, Anadolu'nun çeÅŸitli yerlerinde bir süre öÄŸretmenlik yaptıktan sonra 1972'te BeyoÄŸlu'nda bir kitabevi açtı. 1985'te KöyceÄŸiz'e yerleÅŸti.
Åžiir, hikâye, eleÅŸtiri alanlarında da ürün veren İrfan Yalçın, romanda yoÄŸunlaÅŸarak Milliyet Yayınlarının 1974 Roman Yarışması’nda Pansiyon Huzur’la ikincilik ödülüne deÄŸer görüldü. 1978’de Genelevde Yas, 1979’da Ölümün AÄŸzı, 1980’de Fareyi Öldürmek, 1983’te Büyük Soytarı, 1991’de Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi, 1995’te Annem, Babam ve Ben adlı romanları yayınlandı.
Ölümün AÄŸzı’yla 1980 TDK Roman Ödülü’nü, Yorgun Sevda ile 2009 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2008’de yayımlanan “İçimdeki Zonguldak”, yazarın yaÅŸam penceresinden doÄŸduÄŸu kentin öyküsüdür. 1985 yılında yönetmenliÄŸini Sinan Çetin'in yaptığı bol ödüllü 14 Numara filmi İrfan Yalçın'ın Genelevde Yas kitabından uyarlandı.
2015 yılında vizyona giren, Aydın Sayman'ın yönetmenliÄŸini yaptığı Vedat Erincin'in rol aldığı İçimdeki İnsan, İrfan Yalçın'ın, Sabri karakteriyle yürek burkan, büyüleyen Fareyi Öldürmek romanından yola çıkılarak senaryolaÅŸtırıldı.
TDK Roman Ödülü'nü alan Ölümün AÄŸzı kitabını "maden ocaklarında can vermiÅŸ, sakat kalmış, 'maden'in bütün çilesini çekmiÅŸ, ama hiçbir zaman insan onuruna yaraşır biçimde yaÅŸatılmamış tüm emekçilere" adayan İrfan Yalçın, Engerek kitabıyla da günümüz Türkiye'sinin demokrasi masalıyla buluÅŸturuyor okuyucuyu...
Önemli olan bir yazara öldükten sonra deÄŸer vermek deÄŸil, yaÅŸarken gereken ilgiyi gösterip, yazdıklarının okuyucuya ulaÅŸtığını hissettirebilmektir.
Okuyalım, yorumlayalım, paylaÅŸalım, örnek olalım, yaÅŸatalım...
Kitapsız kalmamanız dileğiyle...
Buket Özsanat