Sadık Usta ile Sıradışı Devrimci Hayatlar'a Yolculuk

Sadık Usta’nın kaleme aldığı Fıçılarda YaÅŸamak, Librum Kitap etiketiyle geçtiÄŸimiz Mart ayında raflarda yerini alan yeni bir kitap. İsmini, TükenmiÅŸlik Sendromuyla baÅŸlayıp, YabancılaÅŸma Sendromuna yol alan ve ardından da Diyojen’e baÄŸlanan aynı isimli yazıdan alan Fıçılarda YaÅŸamak,  “Sıradışı Devrimci Hayatlar”a yelken açan yirmi üç yazıyı barındırıyor içinde.

Diyojen ve Fıçısı

MÖ 412-323 yıllarında yaÅŸamış olan ünlü düÅŸünür Diyojen, medeniyetin saÄŸladığı tüm olanakları hiçe sayar. Özgür olmanın tek yolunun, etrafımıza kendi ellerimizle ördüÄŸümüz zincirlerimizden kurtulmak olduÄŸunu savunur ve insanları esir aldığını düÅŸündüÄŸü her ÅŸeyden vazgeçer. Açgözlülük, hırs, para, eÅŸyalar… Üzerini kapatacak bir bez parçası, yaÅŸamasına yetecek kadar yemek, su ve içinde barınabileceÄŸi bir fıçı. Mutlu ve özgür olmak bu kadar basittir ona göre.  

Günümüzde yaÅŸanan tüketim çılgınlığı gözlemlendiÄŸinde Diyojen’e hak vermemek mümkün deÄŸil. Her bahar temizliÄŸinde çöpe giden kıyafetler, ayakkabılar, son kullanma tarihleri geçtiÄŸi ya da bozuldukları için atılan yiyecekler, evlerimize doldurduÄŸumuz ihtiyaç unsuru olmayan ve çoÄŸu zaman hiç bir iÅŸe yaramayan eÅŸyalar, kullanılabilir durumda oldukları halde, sadece daha yenisi çıktığı için alınan elektronik cihazlar vb… Kendi ellerimizle boÄŸduÄŸumuz bir yaÅŸam.

Aklın ve BilgeliÄŸin Saklandıkları İnlerinden Çıkma Zamanı

Bilgelik, uzun bir aradan sonra güzel kızı Akıl’ın elinden tutmuÅŸ ve kendilerini kapattıkları o kör kuyudan çıkmış, “Bakalım insanlık ne alemde” demiÅŸ. “EÄŸer varsa insanlığın bize ihtiyacı, girelim o zaman ruhlarına, canlandıralım umutları ve geliÅŸtirelim zihinleri ve yaratıcılıkları… Yok, ama eÄŸer bize ihtiyaç duymaz ve yeniden kovarlarsa her yerden, o zaman biz de yeniden döneriz her zamanki inimize” demiÅŸ…

Kitabının SunuÅŸ yazısına Voltaire’nin akıl ve bilgelik ile ilgili benzetmesiyle baÅŸlıyor Sadık Usta ve bu sıralar ülkemizde yeniden bilgeliÄŸe, saÄŸduyuya ve akla ihtiyaç olduÄŸunu ve bunların ortaya çıkmasının tam zamanı olduÄŸunu dile getiriyor.

Sıradışı Devrimci Hayatlar

Bu kitapta kimler var;

Bir ÅŸafak vakti kocalarının kıyafetlerini giyen, onların kılığına bürünüp, iktidarı ele geçiren Atinalı kadınlar ve onların eÅŸitlik mücadelesi var.

İkarus’un kibri, Bacon’un hayatına mal olan bilim tutkusu, Bogdanov’un Kızıl Yıldız’ı var.

Satır aralarında, Nesimi, Şeyh Bedrettin, Hallac-ı Mansur, Pir Sultan var.

Block’un umut ilkesi ve ütopik felsefesi, ütopyanın devrime katkısı, Karl ile Jenny’nin toplumsal aÅŸkı, devrim tutkuları ve katıksız dayanışma içindeki mücadeleleri var.

Adam Smith’ten, İbni Haldun’a uygarlık tanımı, Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesi, Sevket Süreyya’nın Toprak Uyanırsası, Ethem Nejat’ın Mesut Köyü var.

Her türlü engele raÄŸmen, hayallerinden ve umutlarından vazgeçmeyen, yılmayan Maria Curie, fikirlerinden ödün vermeyen, sisteme kafa tutan, uzun yıllar kitapları basılmayan Suat DerviÅŸ var.

İşçilerin içinde bulunduÄŸu kötü koÅŸulları düzeltmek için savaÅŸan, sömürüyü, baskıyı yoketmek için uÄŸraÅŸ veren Robert Owen, sınıf ayrımlarından sıyrılmış, dengeli bir toplum için ölümü göze alan Gracchus KardeÅŸler, Çin’in temelden deÄŸiÅŸmesi, insanların deÄŸil devletin iyileÅŸmesi gerektiÄŸini savunan Sun Yat-Sen var.

Kapitalizmin götürdükleri, tüketim ve sosyal medya çılgınlığı, yıkanmış beyinler, geri kalmışlığı besleyen zihniyetler, yok edilen deÄŸerler, katliamlar, insanlığa adanan hayatlar, mücadeleler, umutlar, hayaller, ütopyalar var.

Ve son olarak okuma listesine eklenen kitaplar ile bu kitaba sığmadığı için daha fazla araÅŸtırılması gereken “Sıradışı Devrimci Hayatlar” var. 

Buket Özsanat
5 Haziran 2017 Pazartesi
1790 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?