Aldous Huxley biyografisi ve eserleri

Kitap Düşleri
Aldous Huxley biyografisi ve eserleri

Ülkemizde Cesur Yeni Dünya adındaki distopyasıyla tanınan Aldous Leonard Huxley, 26 Temmuz 1894’te İngiltere'nin Sussex bölgesindeki Godalming'de doğdu. Birçok ünlü bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiş olan bir aileden gelen Huxley, Eton College'da okuduğu sıralar gözlerindeki bir rahatsızlık yüzünden kör olma tehlikesiyle karşılaşınca, öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Daha sonra Oxford Üniversitesi'ndeki Balliol College'da okudu.

Romanları ve denemeleriyle tanınmış olmasına karşın kısa hikâyeler, şiir, gezi yazıları, film hikâyeleri ve senaryolar ile de uğraştı. 1920’den itibaren peş peşe romanlar yayımlayan yazar, Batı medeniyetini alaycı bir dille eleştirdiği eserleriyle ün saldı. Deneysel romancılık tekniğiyle insan aklının işleyişini sorguladı ve uyuşturucu kullanımından mistisizme dek birçok konuyla ilgilendi. Edebî inceliğini ve zekâsını olduğu kadar, insan ilişkilerine duyduğu ilgiyi de ortaya koyan Ses Sese Karşı adlı romanıyla başarı kazandı. 1932'de yayınlanan Cesur Yeni Dünya adlı romanı, distopya klasikleri arasına girdi. 1937'de ABD'ye yerleşen Huxley, roman ve denemelerinin yanı sıra Hollywood'da senaryo çalışmaları da yaptı. 1950'ler ve 1960'larda yayınlanan Algı Kapıları ve Ada gibi yapıtlarında, 1960'ların gençlik alt kültürlerine de esin sağlayacak bazı temalar ağırlık kazandı. Deneme ve incelemelerini Denemeler, Edebiyat ve Bilim, Ekoloji Politikası gibi kitaplarda toplayan Huxley, 22 Kasım 1963'te Los Angeles'ta 69 yaşında vefat etti.

Başlıca eserleri şunlardır:

Krom Sarısı
Cesur Yeni Dünya - kitap yorumu için tıklayınız
Maymun ve Öz
Ses Sese Karşı
Algı Kapıları
Cennet ve Cehennem
Ada
Mona Lisa Tebessümü
Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret
Denemeler
Edebiyat ve Bilim
Ekoloji Politikası
Kalıcı Felsefe

Aldous Huxley

Aldous Huxley kitaplarından alıntılar

-Sözcüklerin iyi olması yetmiyor; onları iyi bir amaç uğruna kullanmak gerekiyor.

-Mutluluk ve erdemin sırrıdır; yapmak zorunda olduğun şeyi sevmek. Tüm şartlandırmaların amacı budur: insanlara, kaçınılmaz toplumsal yazgılarını sevdirmek.

-Bedelsiz hiçbir şey yoktur. Mutluluğun bedelinin ödenmesi gerekir”

-Eğer farklıysan, yalnızlığa mahkûm oluyorsun. Yalnız olana acımasız davranıyorlar. 

-Mutluluk zor zanaat –özellikle de konu başkalarının mutluluğu olunca. İnsan eğer sorgulamaksızın kabullenmeye şartlandırılmamışsa, mutluluk, gerçekten çok daha zor bir uğraş.

-İnsan bir şeylere inanır, çünkü onlara inanmaya şartlandırılmıştır. İnsanın kötü nedenlerle inandığı şeyler için başka kötü nedenler bulmak –işte felsefe budur. İnsanlar Tanrı’ya inanırlar çünkü öyle şartlandırılmışlardır.           

22 Kasım 2016 Salı
4216 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?