Polisiye Dergi 221B'nin 2.Sayısı Raflarda yerini aldı

2 aylık polisiye dergi 221B, "Edebiyatta ve Ekranda Kadın Dedektifler" dosya konulu 2.sayısıyla raflarda yerini aldı.

Tanıtım bülteninden:

Mylos Yayın Grubu'nun bir markası olan, Türkiye'nin tek polisiye dergisi 221B, 96 sayfalık 2.sayısı ve ilk sayıda olduÄŸu gibi Mazhar Bilgiç harikası kapağıyla karşınızda. Kapıları zorlarcasına dolu dolu gelen 221B Dergi; polisiyede doÄŸru bilinen yanlışları didiklemeye "Kadın Dedektifler" dosyasıyla devam ediyor. Yerli ve yabancı polisiye kültüründen kadın dedektifleri okurla buluÅŸtururken Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü de kutluyor!
"Dedektif HikâyeciliÄŸinde Kadınlar" baÅŸlıklı dosya yazısı Suphi Varım'dan geliyor.

"İngiliz Polisiyelerinde 'Leydi' Dedektifler" ise Tülay Günel Kılıç'ın kaleminden dikkat çekici ve eÄŸlenceli bilgilerle birlikte dökülüyor.

Kadın dedektif deyince akla ilk gelen isimlerden Miss Jane Marple ve yaratıcısı Agatha Christie, Zeynep Ergun'un anlatımıyla karşınızda.

Kadın dedektif konusunun Amerikan Polisiye Edebiyatı'ndaki durumu Fulya Turhan'ın notlarından süzülüyor.

221B Dergi; küresel olanı yerel olanla birleÅŸtirecek demiÅŸtik. Türk polisiyelerinde kadın dedektif yok mu? Olmaz mı? Çekirge Zehra, Tilki Leman ve Åžeytan Hadiye'yi Erol Üyepazarcı'nın engin birikiminden çok özel ve nadir bulunur notlarla öÄŸrenmek için 221B karşınızda!

Dahası var; Ahmet Midhat'ın Dürdane Hanım'ından bu yana Türkçe polisiyenin kadın dedektiflerini Seval Åžahin ve Didem Ardalı Büyükarman'ın yazısında yeni detaylarla tanıyoruz.

Bir diÄŸer kadın dedektif incelemesi, Bron/Broen dizisi çerçevesinde Saga Noren hakkında kalem oynatan ÇaÄŸlan Tekil'den geliyor. 

221B'nin ikinci sayısı Ahmet Ümit'in "Cinayet Mahallindeki Yazarlar" sayfasıyla açılıyor. Konumuz Truman Capote.
Sevin Okyay, polisiyenin köklerini daha da geriye, Aristoteles'e kadar götüren tartışmaları yorumluyor, zenginleÅŸtiriyor.
Celil Oker'den yeni bir Remzi Ünal macerası: Kader Sitesi.

Cenk Çalışır bu sayıda teÅŸkilâta "Çıkmaz Sokak" sayfası ve yeni bir öyküsüyle katılıyor: "Hayatın Kokusu"
Algan Sezgintüredi'den Michael Jackson'a selam çakan yeni bir Vedat ve Tefo öyküsü: "(Nat So) Smuf Kıriminıl"
ÇaÄŸatay YaÅŸmut, "Bir BaÅŸkomiser Galip Polisiyesi" olan "FotoÄŸraftaki Katil" ile 221B'de.
Gülce BaÅŸer, "Olaya Karışanlar" sayfasında ana akım ile kara akımı Sherlock ve Marlowe üzerinden karşılaÅŸtırmaya tabi tutuyor.

Kuzey Rüzgârı'nı göz kapaklarımıza kadar estiren Ceyhan Usanmaz'ın bu sayıdaki baÅŸlığı: "Norveç'in Rock Yıldızı, Polisiye Yazarı Jo Nesbo"

Fulya Turhan, "Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?"de Rizzoli & Isles'ı anlatıyor.

Esra Ertan, polisiye dizi "The Fall"u satır arasında kalmış ilginç notlarla inceliyor.

Baker Sokağı deyince aklınıza gelen tek dedektif Sherlock Holmes ise, bu büyük yanılgı OÄŸuz Eren'in bu sayıdaki yazısıyla bozulacak: "Baker Sokağı'ndaki DiÄŸer Dedektif" kim mi? ÖÄŸreneceksiniz...

Levent Cantek'in yazıp Murat BaÅŸol'un çizdiÄŸi çizgi polisiye "Bozkır", yeni geliÅŸmelerle devam ediyor.
Elçin Poyrazlar, Londra Ekspresi'nde gerçek bir cinai vaka olan Robert Durst meselesini ve hem siyasi-hukuki alandaki, hem de polisiye kültüründeki yansımalarını anlatıyor. 

Koray SarıdoÄŸan, "Mavi Büro" sayfasında mistik veya doÄŸaüstü durumların karıştığı polisiye ürünleri incelemeye Marc Pastor'un Karanlık Barselona'sı ve gerçek hayattaki "Barselona Vampiri" Enriqueta Marti'den baÅŸlıyor. 

221B'de yeni bir sayfa: Yazar vs. Editör; her sayıda bir polisiye kitabın yazarı ve editörünü buluÅŸturup kitapları konuÅŸacağız. İlk sayıda Kapalıçarşı Cinayeti ve Mart ayında çıkacak yeni kitabı Cadıbostanı Cinayeti'nin yazarı Esra Türkekul ile editörü Özlem Özdemir bir arada.

Heja Bozyel de Polisiye Seyahat sayfasıyla 221B teÅŸkilâtında: Bu sayıda 221B'nin yer aldığı sokağı Holmes'ün evinin haricindeki ayrıntılarla gezeceÄŸiz. Kahvenizi alıp gelin.

Yankı Enki, Edebi Cinayetler sayfasında Leo Perutz ve Kıyamet Günü Ustası kitabını, gerçek hayatla olan ilginç bağı üzerinden inceliyor.

Memleketten gerçek vakaları okumaya hazır mısınız? Narkotik komiseri Zafer Ercan, "Komiserin Ajandası"nda meslek anılarını anlatıyor.

Peki western türünde bir çizgi öyküye hazır mısınız? Üstüngel Arı yazdı, Efecan Sezer çizdi. Okumadan önce sigaranızın külünü dökmeyin. (Bu arada sigara zararlıdır, evet)

Bu sayının "Okurdan Gelen" iki öyküsü var: OÄŸuzhan Aslan'dan "Kitapçı Mendel'in İntikamı" ve Yusuf Baldemir'den "Kilitli Odadaki Golyat"

221B'den kitap ve dizi önerileri de artık her sayıda ellerinizde olacak.
221B'nin 2.sayısı 9-10 Mart tarihlerinde raflarda olacak. Mart ayında gerçekleÅŸtirilecek 221B lansmanına, fotoÄŸraf yarışması ile katılan okurların isimleri de yeni sayıyla birlikte açıklanacak.
221B; dergi satan gazete bayileri, süpermarketler ve zincir kitap maÄŸazalarında.

17 Mart 2016 PerÅŸembe
987 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?