Jean-Christophe Grange – Kongo’ya Ağıt

Kitap Yorum
Jean-Christophe Grange – Kongo’ya Ağıt

Geçen yıl Türk okuruyla buluşan Lontano’nun devam kitabı olan ve okuyucuyu bir sene boyunca merakta bırakan Kongo’ya Ağıt geçtiğimiz aylarda Doğan Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

Jean-Christophe Grange kitapları seri olma özelliği taşımadığı için yılbaşında Lontano’yu okuyup sonuna geldiğimde kitabın yarım kaldığını görerek hayal kırıklığına uğramıştım. Kitapları yarım bırakmayı sevmeyen biri olarak, yaklaşık dokuz ay sonra Kongo’ya Ağıt’ı okuyup yarım kalmış bir kitabı tamamlamış olmanın huzurunu hissettim içimde.

Kongo’ya Ağıt, Lontano’dan tanıdığımız Grégoire ve Erwan’ın Afrika yolculuğu ile başlıyor. Grégoire’un madenleri denetlemek için çıktığı yolculuğa, Erwan Çivi Adamın izini sürmek ve kafasındaki soruları bir çözüme ulaştırmak için çıkıyor. Babayla oğlun çatışmaları bu kitapta da devam ediyor.

Erwan Afrika’daki zorlu ve tehlikeli yolculukta ailesiyle ilgili bilmediği birçok şey öğrenirken, babasının davranışlarının altında yatan nedenleri de anlamaya başlıyor.

Lontano’ya kıyasla daha akıcı ilerleyen ve durağanlığa girmeyen kitapta, Grange Loic, Gaelle ve Sofia’ya da daha aktif roller veriyor. Özellikle Loic bambaşka bir karaktere bürünerek, okuyucuyu şaşırtıyor.

Kitaplarına çok fazla olay, çok fazla karakter, çok fazla yer sığdıran Grange seri kitaplara devam edecekse, her iki kitabın da aynı zamanda alınıp okunması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarz kitaplarda (polisiye, gerilim, macera vb), ilk kitap daha önce okunduysa yeniden okumadan ikinci kitaba başlamak okuyucu da kopukluklar yaratabiliyorken, olayları birleştirmek, bağlantıları yakalamak da zorlaşıyor. 

Buket Özsanat
7 Kasım 2017 Salı
1854 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?