Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Kitap Yorum
Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Rus yazar Grigory Petrov tarafından kaleme alınan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, yazarın çeşitli aralıklarla çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlarından oluşuyor.

Petrov kitapta, 1800'lerin sonlarında Finlandiyalıların içinde bulunduğu durumu, cehaletten kurtulmak için başta Snellman olmak üzere, din adamlarından askerlere, doktorlardan işadamlarına, profesörlerden öğretmenlere bir grup Fin aydının verdiği mücadeleyi aktarıyor.

İlk olarak 1923'te Saraybosna'da basılan eser, kısa sürede birçok dile çevrilmiş. Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri okullarda okutulmasını ve öğrencilere tavsiye edilmesini istediği bir kitap olarak bilinen eser, Türkçeye ilk olarak 1928’de Ali Haydar Taner tarafından çevrilmiş.

Suomi’nin tarihi, Snellman, Kışla – Halk Mektebi, Futbol, Ebeveyn ve Çocuklar gibi başlıklarla 15 bölüme ayrılmış olan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, kendilerine Suom ve ülkelerine bataklık arazi anlamına gelen Suomi diyen Finlilerin, bataklık ülkesini beyaz zambaklar ülkesine çevirmelerinin hikayesini anlatıyor.

Halka soruyor Grigory Petrov; “Ülkedeki faaliyetimiz hangi türdendir? İnşaya mı yoksa tahribe mi yöneliktir?”

Ve aydınlara soruyor Snellman’ın sözleriyle; “Halk kitlesini uyandırmak ve kültürce yükseltmek için neler yapıyorsunuz?”

"Kahramanlar ve Millet" * başlıklı bölümde Thomas Carlyle ve Lev Tolstoy karşılaştırmasıyla gerçek kahramanların kimler olduğunu sorguluyor.

Ordu da eğitimin öneminden, aydınların, öğretmenlerin, ailelerin görevlerinden bahsediyor. Aslında herkes tarafından bilinen ancak uygulamaya geçirilmeyen düşüncelerden bahsediyor.

Siyasi bir kitap olarak tanındığı için, ağır olacağı düşünülerek okumaktan kaçınılan kitap, yalın ve akıcı bir dile sahip. Bazı ifadelerin birden fazla tekrarlanması, kitabı yeniden okuyorum hissi uyandırsa da bir çırpıda okunacak türden.

* "Kahramanlar ve Millet" başlıklı bölümden yapılan alıntıya buradan ulaşabilirsiniz. 

Kitaptan alıntılara ulaşmak için tıklayınız.
Buket Özsanat
6 Ağustos 2016 Cumartesi
1812 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?