Irvin Yalom ile Spinoza yolculuğu

Kitap Yorum
Irvin Yalom ile Spinoza yolculuğu

Spinoza Problemi Irvin Yalom ‘un okuduğum diğer kitaplarının yanında sönük kaldı biraz. İşlenen konular, karakterler iyi ancak sanki bir şeyler hep kopuk ve eksik izlenimi bıraktı bende. Belki de yazarın kitap başında da belirttiği gibi Spinoza ‘nın hayatına dair yeterli bilgi olmaması yaratmıştır bu kopukluğu. Sonlara doğru kafamı sürekli kurcalayan; “kitapta geçen olayların hangileri kurgu, hangileri yaşanmış olaylardan geliyor” sorusuna kitap sonunda yazardan cevap almak kopukluk hissini bir nebze de olsa da azalttı ve olayların kafamda daha iyi oturmasını sağladı. Sonuç olarak Irvin Yalom sevdiğim yazarlar arasında yer alıyor. Ve Bugünü Yaşama Arzusu, Nietzsche Ağladığında, Divan ve her ne kadar bazı olumsuz düşüncelerim olsa da Spinoza Problem’nin okunması gereken kitaplar arasında olduğunu düşünüyorum.

Kitaptan alıntılar

-Zihnimde dönüp duran bir sürü yarım yamalak düşünce var ve bu düşüncelerin daha doğmadan ölebileceği düşüncesi bana inanılmaz bir acı veriyor. 

-Eğer özsaygınız çoğunluğun sevgisine dayanıyorsa, o zaman hep kaygılı olursunuz çünkü bu tip sevgi değişkendir.

-Öğrendiğim en önemli şeylerden biri de insanın üzerinde kontrol sahibi olmadığı şeyler üzerinde kontrol sahibi olmaya çalışmasının mantığa aykırı olduğu. 

-İnsanın kendi adına düşünme hakkına müdahale eden bütün geleneklerin sona ermesini istiyorum.

Tanıtım Metni

Irvin D. Yalom, aynı anda 5 ülkede yayımlanan, Alfred Rosenberg ile ondan üç asır sonra yaşayan ve ona tamamen zıt gibi görünen Spinoza'nın iç dünyasına yaptığı bu gizemli yolculuğu ustaca işleyip, olayları iç içe ama birbirine karıştırmadan, dolu dolu ama sıkmadan anlattığı bu romanı için:

"... Yaşanmış olabilecek olaylara dair bir roman yazmaya çalıştım. Tarihsel olaylara mümkün olduğunca sadık kalarak ve bir psikiyatr olarak birikimlerime dayanarak ana karakterlerimin, Bento Spinoza ve Alfred Rosenberg'in iç dünyalarını hayal etmeye çalıştım...

... Çoğu araştırmacı Spinoza'yı mülayim ve kibar biri olarak görüyor, bazıları da hayatını Hıristiyan azizlerinkiyle ya da hatta İsa'nınkiyle kıyaslıyordu. Ben de bu nedenle Spinoza'nın içsel yaşamına dair bir roman yazmaya karar verdim. Kişisel uzmanlığım bu noktada Spinoza'nın hikâyesini anlatmama yardımcı olabilirdi. Ne de olsa, o da bir insandı ve beni ve yıllar boyunca üzerinde çalıştığım birçok hastayı rahatsız eden temel insani çelişkilerle mücadele etmiş olmalıydı...

... Spinoza kütüphanesine el koyan ERR subayı (Oberbereichter Schimmer) tarafından yazılmış bir belge (17p-PS), kütüphanenin, Nazilerin "Spinoza Problemi"ni çözmelerine yardımcı olabileceğini belirtiyor..." diyor.

Buket Özsanat
23 Şubat 2016 Salı
1916 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?