Orhan Kemal ile Ekmek Kavgası

Kitap Yorum
Orhan Kemal ile Ekmek Kavgası

Orhan Kemal'in ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyan Ekmek Kavgası 1949 yılında yayınlanmış.

1956 yılında hakkında açılan bir kovuşturma sürecinde; “Ben gerçekçi bir yazarım. En iyi bildiğim konuları anlatırım. Varlıklı yurttaşların yaşayışlarını bilmiyorum, nasıl yaşadıklarından haberim yok” diyen Orhan Kemal’in tüm kitaplarında toplumsal olayları, işçi sınıfının kabullenilmiş çaresizliğini, emeğin sömürüsünü, kıtı kıtına geçinmeye çalışan ailelerin dramlarını okuyoruz.

Ekmek Kavgası da diğer kitaplarından farklı değil. İçinde yoksulluğun, haksızlığın, yaşam kavgasının hüküm sürdüğü, bu ülkenin göz yumulan, görülmek istenmeyen gerçeklerini yansıtan 25 öyküyü barındırıyor içinde. Orhan Kemal’in “Bir İnsan” öyküsünde yazdığı gibi: “mahvolmuş insan”ların hikayeleri

Kitapta beni en çok etkileyen öyküler Uyku, Köpek Yavrusu, Dönüş ve Yemişçi. En çok güldüğüm(!) öykü ise Ali Osman…

Kitapta bulunan öyküleri sırasıyla;

Ekmek Kavgası, Revir Meydancısı Yusuf, Mahalle Bekçisi Ali, Köpek Yavrusu, Ekmek, Sabun ve Aşk, Bir Öksüz Kız Etrafında, Bir Ölüye Dair, Bir İnsan, Teber Çelik’in Karısı, Afaracı Hacı Ali, Bir Kadın, Bir Yılbaşı Macerası, Uyku, Dönüş, Kitap Satmaya Dair, Propagandacı, Yemişçi, Çocuk Ali, Büyücü, Cünha, Kirli Pardösü, İneğin Biri, Ah Osman, Piyango Bileti, Necati.


Bazen bir kemik parçası yüzünden insanlarla, köpekler arasında da kavgalar oluyordu. (Ekmek Kavgası)


 …Beyefendi! Her yerde insanlar… Koşuyorlar, gidiyorlar, geliyorlar, tutuyorlar, koparıyorlar… Yığın yığın, vıcık vıcık, sürü sürü insanlar… Üzerinize atlıyor, lokmanızı ağzınızdan kapıyorlar beyefendi. Beyefendi, insanlar kurt gibi, kurtlar gibi saldırıyorlar beyefendi! (Bir İnsan)

Buket Özsanat
28 Ağustos 2016 Pazar
6115 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?