Bülbül, Kristin Hannah

Kitap Yorum
Bülbül, Kristin Hannah

Kristin Hannah’ın 2015 tarihli romanı olan Bülbül, Pegasus Yayınları etiketi ve Fazilet MıstıkoÄŸlu çevirisiyle 2017 yılının Ocak ayında raflarda yerini aldı.

Hannah ile ilk olarak “AteÅŸ BöceÄŸi Yolu” ile tanışmıştım. Sonrasında birçok kitabını aldım okudum. Kısa sürede çok fazla kitap yazan, kitapları “Bestseller” kategorisinde yer alan ve “popüler” yazarlar arasında anılan Hannah’ın romanları, benim açımdan ağır ve düÅŸündüren kitapların ardından nefes aldıracak, kafa dağıtacak bir yapıya sahip. ÇoÄŸunlukla aile iliÅŸkilerini iÅŸleyen yazarın neredeyse tüm kitapları sayfa sayılarının yoÄŸunluÄŸuna raÄŸmen bir çırpıda okunabilecek, kafa yormayan çerezlik kitaplar olarak adlandırdığım tarzda. Çok sık kitap çıkarttığından olsa gerek, genel olarak romanlarının tümüne benzer iliÅŸkiler, birbirine yakın sonlar ve tekrarlar hakim.

Arada atladıklarım olabilir ancak benim okuduÄŸum kitapları arasında savaşı iÅŸlediÄŸi ve ilgimi çeken iki kitabı oldu sadece. Biri daha önce okuduÄŸum “Kış Bahçesi”, diÄŸeri ise “Bülbül”. Bu iki kitapla Hannah’ın biraz da olsa tarzının dışına çıktığını düÅŸünüyorum.

II.Dünya Savaşı sırasında, Fransa’da yaÅŸayan iki kardeÅŸin, Viann ve Isabelle’nin hayatlarını konu alan “Bülbül”de Hannah yine sorunlu bir aileyi oturtuyor baÅŸrole. Küçük yaÅŸta annelerini kaybeden ve I.Dünya Savaşından sonra tamamen deÄŸiÅŸen babalarının yanında barınamayan iki kız kardeÅŸin hikayesini II.Dünya Savaşında Fransa’da yaÅŸananlarla birlikte iÅŸliyor.

Viann, ailenin sorun çıkarmayan, itaatkâr kızı. Çocukluk aÅŸkı olan Antoine ve kızı ile mutlu bir yaÅŸam sürüyor. Isabelle ise Viann’ın tam tersi başına buyruk, girdiÄŸi okullardan sürekli atılan asi kız.

Viann’ın mutluluÄŸu Antoine’nin savaÅŸa gidiÅŸiyle yerle bir olurken, Isabelle tam da yaÅŸamak istediÄŸi bir hayatın içinde buluyor kendini. Mücadele, direniÅŸ, baÅŸkaldırı.

Bu iki kız kardeÅŸin yaÅŸam örgülerinin dışında bir yanda savaşın getirdiÄŸi kıtlık, bir yanda Fransa’yı iÅŸgal eden Naziler, bir yanda dışlanan, damgalanan, evlerinden sürülen, öldürülen Yahudiler. Kısaca II.Dünya Savaşına iliÅŸkin kitapları okuyanlar açısından tanıdık, bildik sahneler.

Savaşın getirdiÄŸi her ÅŸey var “Bülbül”de. Hüzün, acı, çaresizlik, açlık, iÅŸkenceler, ölümler, kayıplar… Ama yine de bir ÅŸeyler eksik.

II.Dünya savaşıyla ilgili romanlar okumadıysanız daha önce ve içinde aÅŸkı, aile iliÅŸkilerini de barındıran bir çırpıda okunabilecek, sizi duygulandıracak bir kitap arıyorsanız “Bülbül”ü okuyabilirsiniz.

SavaÅŸ dönemlerini anlatan, savaşın zorluklarını, insanlar üzerindeki etkilerini ve kayıpları çok daha iyi aktaran kitaplar okuduysanız ÅŸayet “Bülbül” tercihleriniz aranızda yer almamalı.

Konuyla ilgili meraklılarına önerebileceÄŸim ve ÅŸuan aklıma gelen bazı kitaplar;

Tolstoy’dan SavaÅŸ ve Barış, Remarque'den Batı Cephesinde Yeni Bir Åžey Yok, DönüÅŸ Yolu, Hayat Kıvılcımı, Ehrenburg’tan Fırtına, Kosinski’den Boyalı KuÅŸ

Buket Özsanat
25 Nisan 2018 Çarşamba
2262 Görüntülenme

Facebook Yorumları

Site İçi Arama
Anket Tümü
Kitap okumanıza en çok engel olan şey nedir?